9 Eylül 2009 Çarşamba

Uluslararası Sofra Düzeni

Gunumuzun sofra duzenlemeleri genellikle resmi olmayan bir nitelik tasir; ancak bazi durumlar resmi duzenlemeleri gerektirir. Yan yana siralanmis boy boy catal bicaklarin gozunuzu korkutmasina izin vermeyin. Sofra dogru sekilde duzenlendigi surece, en disaridaki catal bicakla yemege baslarsaniz yanlisa dusmezsiniz. Bu nedenle dusunceli bir ev sahibi, resmi yemekler icin yemek takimlarini masa uzerine dikkatle yerlestirir ve boylece misafirler hata yapma cekingenligini uzerlerinden atarlar.
uluslararasi-sofra-duzeni
    * Uluslararasi sofra duzeni
Resmi olmayan Batili duzenlemelerin en sik rastlanan yerlesiminde, yemek bicagi yemek tabaginin sagina, corba kasigi da bicagin sagina yerlestirilir. Yemek catali tabagin solunda yer alirken, pecete de duzgun bir bicimde katlanmis olarak catalin sol tarafina yerlestirilir. Tatli catali ve kasigi ise tabagin ust kismina yatay olarak yatirilir. Sapi solda kalacak sekilde oncelikle catal, onun ust kismina da sapi saga donuk bicimde tatli kasigi yerlestirilir.
ingiliz-resmi-sofra-duzeni
    * Ingiliz resmi sofra duzeni
Resmi nitelik tasiyan duzenleme, bolca porselen ve gumus yemek takimi kullanimini da beraberinde getirir. Eger genis bir yemek masaniz varsa, tatli kasigi ile catalini yemek bicagi ve catalinin ic kisimlarina yerlestirerek masa uzerindeki alani tam olarak kullanabilir, yemek tabaginin sol kismina da tereyagi tabagi yerlestirebilirsiniz. Avrupa stilinde yemek catali ve bicagi birlikte kullanilir; catal agizi asagi donuk sekilde sol elde, bicak yemegi kesmek ve catala dogru itmek icin sag elde tutulur.
amerikan-resmi-sofra-duzeni
    * Amerikan resmi sofra duzeni
Bu duzen, baslangic olarak balik yenilen uc asamali resmi yemekler icindir. Ekmek bicagi kullanimi istege baglidir ve tereyagi tabaginin icine yerlestirilebilir. Ana yemek yenirken, yemek catali her lokmada sag ele alinir ve yemegi kesmek icin bicak kullanilmasi gerektiginde catal tekrar sol ele alinir. Tatli takimlari masa duzeninin ust tarafina da yerlestirilebilir veya tatli servis edilirken masaya getirilebilir. Tatli icin kasik ile catalin ikisini birden kullanmak gerekmez, ama isinizi kolaylastiracaktir.
ingiliz-cay-saati-sofra-duzeni
    * Ingiliz cay saati sofra duzeni
Ingilizlerin bizimle ayni gelenegi paylastiklari aksam cayi, sofra duzenlemede onemli bir yer tutar. Ogleden sonra cayi icin tereyagi tabagi merkezde olmak uzere, kagit pecete soluna ve ekmek bicagi, tatli kasigi ve pasta catali da bu duzende tabagin sag tarafina yerlestirilir. Cay fincani ve fincan tabagi, yemek takiminin ust tarafinda yer alirken, cay kasigi, fincanin arka tarafinda yatay olarak konumlandirilir. Cay fincaninin kulbu cay kasigina paralel durmalidir.
fransiz-resmi-sofra-duzeni
    * Fransiz resmi sofra duzeni
Fransiz duzeni, Amerika ve Ingiliz duzeninden birkac yonden farklilik gosterir. Tereyag tabagi ve bicagi kullanilmaz; ekmek direkt olarak masa uzerine birakilir ve tereyag servis edilemez. Catal ve kasiklar yuzustu yatirilir ve daha yuvarlak formda olan corba kasigi yerine yemek kasigi kullanilir. Bicagin ustune birakilacagi bir aparat temin edilir, boylece yemek bicagi tatlidan onceki peynir servisinde kullanilmak uzere sofrada kalmis olur.

Hiç yorum yok: