11 Haziran 2012 Pazartesi

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir


Anadolu'da bir Melekler Şehri



Hayatınızın bir bölümünde yolunuz Eskişehir'den mutlaka geçmiştir. Şehrin hemen girişinde sizi karşılayan Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü; küçük bir bozkır şehrinin, birçok Anadolu kentiyle tezat oluşturan modern görünümünün ilk canlı örneği olmakta. Şehrin sakinlerini bir uçtan öbür uca taşıyan raylı ulaşım sistemi ve ziyaretçilerini hayran bırakan kent dokusuyla Eskişehir, adeta bir Avrupa şehrini andırıyor.


Eskişehir denince hiç şüphesiz akla gelen ilk isimdir, Yılmaz Büyükerşen. 18 Nisan 1999'dan bu yana Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı sürdüren Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'i, aynı zamanda Türkiye'deki birçok ilkin de mimarı olarak kabul edersek yalan olmaz, diye düşünüyorum. Bu ilklerin en iyi bilineni de, Açık Öğretim Fakültesi olmaktadır.

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (EİTİA) Rektörü olduğu 1982 yılında (aynı yıl akademinin ismi, Yeni Üniversiteler Kanunu'nca Anadolu Üniversitesi olarak değiştirildi.) kurulan Açık Öğretim Fakültesi; bugün üniversite eğitimi alma şansını elde edemeyen geniş kitlelere, 'duvarsız üniversite' ilkesiyle uzaktan yüksek öğrenim fırsatını vermektedir.



Eskişehir tarih boyunca Porsuk ve Sakarya Nehirlerinin beslediği verimli ovaların etrafına kurulan birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö 2000 - 1200 yılları arasında Hititlere ev sahipliği yapan şehir daha sonra Frig'lerin en önemli yerleşim yeri olmuş ve en parlak zamanını Roma ve Bizans Dönemi'nde yaşamıştır. 1176 yılında ise Selçuklunun himayesi altına girmiştir. 19.yy ortalarında Kırım, Balkanlar ve Kafkaslardan yoğun göç almış ve bu göç şehrin sahip olduğu birçok kültürü etkilemiştir. Eskişehir'in en büyük gelişimi ise 1892 yılında Haydarpaşa - Bağdat Demiryolu'nun şehre ulaşması ile yaşanmıştır. 1894 yılında kurulan Tülomsaş ise şehrin hızlı gelişiminde büyük rol oynamıştır.




Günümüzde ise Eskişehir üniversiteleri, kültürel etkinlikleri, müzeleri, senfoni orkestraları ve operasıyla tam bir kültür şehridir. Özellikle son yıllarda birçok önemli tarihi yapının ve Porsuk & Adalar Bölgesi'nin düzenlenmesi ve yeni yaşam alanları ile Eskişehir ulusal basının da dikkatini çekmiş ve şehir güzel bir alternatif turizm noktası halini almıştır. Ekonomi, eğitim, sağlık, kent hayatı, güvenlik, kültür sanat vb kriterlerin dikkate alınarak hazırlanan "En Yaşanabilir Şehirler Listesi'nde" ise son yıllarda Eskişehir devamlı ilk 3 sırada yer almaktadır.


Şehir kuzeyde Bolu, güneyde Afyon ve Emirdağ, batıda Bilecik ve Kütahya doğuda ise Ankara arasında konumlanmıştır. Nüfus yaklaşık 750.000′dir. 1958 yılında kurulan Anadolu Üniversitesi'nde örgün eğitimde 28.000 genel toplamda ise 1.400.000 öğrenciye eğitim verilir. Bir diğer büyük üniversite olan Osmangazi Üniversitesi ise 1993 yılında kurulmuş olup 20.000 öğrenciye eğitim verir. Tüm bu öğrenci yoğunluğundan dolayı şehir tam bir öğrenci kentidir. Yoğun öğrenci nüfusu kentin çok daha aktif bir sosyal yaşama sahip olmasında büyük etkendir. Eskişehir'de yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise zaman zaman kar yağışlı ve soğuktur. Yani şehirde tam bir sert kara iklimi hakimdir. Yazın en sıcak günlerinde sıcaklık yaklaşık 30 derece civarındadır. Eskişehir'deki bir diğer önemli faktör ise 32 milyon m2lik Organize Sanayi Bölgesidir. EOSB ülkenin en büyük organize sanayi bölgesidir.


Eskişehir'in en önemli simgeleri


Frig Evleri, Tarihi Odunpazarı Evleri, Devrim Otomobili (Tülomsaş Müzesi) , Bor Madeni, Lületaşı, hamamlar, çibörek ve tabi ki 1965 yılında kurulan Eskişehirspor şehrin en önemli simgeleridir.

Ayrıca; Yunus Emre, Nasreddin Hoca Seyyid Battal Gazi ve Şucaeddin Veli şehirle bütünleşen önemli kişilerdir.

Eskişehir'de ne yenir?

19.yy ortalarında Kırım, Balkanlar ve Kafkaslar' dan yoğun göç alan Eskişehir yemek kültürü aldığı göçlerden de etkilenmiştir. Bu yüzden şehirdeki yemek kültürü bu medeniyetlerin mutfağından etkilenmiştir. Şehirde unla yapılan yiyecekler ünlüdür. Hamur işlerinde haş haşın kullanımı son derece yaygındır. Haşhaşlı, cevizli ekmek, haşhaşlı bükme, dızmana ve simit şehirdeki ünlü hamur işleridir. Ayrıca Eskişehir'in ünlü içme suyu olan Kalabak Suyu'nu da unutmamak gerekir :)




Eskişehir yemekleri denilince şüphesiz ilk olarak akla Çibörek gelir. Eskişehir'e ilk yerleşen Tatar ve Kırım kültürünün eseri olan çibörek yarım ay şekilini alacak şekilde açılan yufkaya eklenen kıyma, soğan ve baharat karışımının yağda kızartılması ile yapılır. Eskişehir'in bir diğer ünlü yiyeceği ise Met Helva'dır. Un, yağ, şeker, su, limon vs karışımından yapılan helva 6 cm uzunlukta ve 2-3 cm kalınlıkta yuvarlak olarak hazırlanır. Vanilya ve kakaolu olarak 2 tipte hazırlanan helva ayrıca çok güzel bir hediyelik alternatifidir.  (met helvasini moskova'da dahi bulabilirsiniz)  :))


Bunlar dışında Eskişehir'in diğer ünlü yiyecekleri ise şunlardır: Kuzu Sorpası, Balaban Köfte, Bamya Çorbası, Toyga Çorbası, Tabak Börek, Sivrihisar Baklavası ve Mihallıççık Kirazı'dır.


Eskişehir'den ne alınır?

Şehrin en önemli simgelerinden olan Lületaşı ile ilgili birçok hediyelik eşyayı şehrin birçok yerinde bulabilirsiniz. Özellikle Odunpazarı bölgesinde yer alan Atlıhan Çarşısı, merkezde yer alan Çukur Çarşı ve İki Eylül Caddesi‘nde bulunan Esnaf Sarayı hediyelik arayanlar için birer merkez niteliğindedir. Lületaşından yapılan pipolar, tesbihler, kitap ayraçları, magnetler ve çeşitli hediyelikler sevdiklerinizi mutlu edebilecek orjinal birer hediyedir. Ayrıca şehrin ünlü yiyeceklerinden Met Helvası ve Nuga Helvası hem ekonomik hem de farklı birer hediyelik alternatifidir. Son olarak Atlıhan Çarşısı'nda bulabileceğiniz Sorkun Çömleği de farklı bir hediyelik alternatifidir.


Eskişehir ve Ulaşım




Eskişehir sahip olduğu merkezi konum ile birçok şehirden kolay ulaşım imkanı sunar. Özellikle şehirden geçen tren seferleri şehre ulaşmanın en ucuz ve kolay yoludur. İstanbul'dan Anadolu'ya yapılan tüm tren seferleri Eskişehir üzerinden geçmektedir. Yüksek hızlı tren seferleri ile Ankara - Eskişehir arası 1,5 saatten az sürmektedir. İstanbul'dan Eskişehir'e ulaşımda hava ve kara yolu ise diğer alternatiflerdir. Yeni başlayan Sabiha Gökçen - Eskişehir uçak seferleri ile şehre hava yoluyla ulaşabilirsiniz. Birçok firma Eskişehir'e saat başı otobüs seferi düzenlemektedir. Otobüsle İstanbul Anadolu yakası Eskişehir arası 3-4 saat, Avrupa yakası Eskişehir arası ise 4-5 saat sürmektedir. Kişisel araçla gelmek isteyenler ise Eskişehir - İstanbul 3-4 saatte alabilirler. Şehir içi ulaşım ise son derece rahattır. Eskişehir Tramvay hattı şehirdeki birçok önemli bölgeyi birbirine bağlar. Gezi noktaları ise birbirine son derece yakındır ve yürüyerek birçok önemli noktayı gezebilirsiniz.

Eskişehir'de Konaklama


Eskişehir sahip olduğu öğrenci nüfusu, gelişmiş sanayi ve turizm kenti olma sıfatından dolayı şehir içerisinde birçok kalitede onlarca otele sahiptir. Şehir içerisinde sıcak sularda yer alan termal otellerde kalabileceğiniz gibi yeni yerleşim bölgelerinde yer alan yeni birçok modern otellerde de konaklamanızı sağlayabilirsiniz.





Hiç yorum yok: