9 Eylül 2009 Çarşamba

Bu doğa olayları açıklanamıyor...






ABD'de 'hareket eden taslar', Venezuela'da 'dinmeyen firtina', 'Yanan gokkusagi', Danimarka'da 'kara gunes', Hindistan'da 'kizil yagmur'. Bu olaylar yillardir aciklanamiyor.

 

HAREKET EDEN TASLAR: ABD'nin Kaliforniya ile Nevada eyaletlerinin sinirinda bulunan Death Valley (Olum Vadisi), "hareket eden taslari" ile yillardan beri bilim adamlarini cekiyor. Gunlerce gozlemlenen taslarin yer degistirmesi ise tum arastirmalara ragmen aciklanamiyor.


Bir teze gore, ruzgar, taslarin kum uzerinde kaymalarini sagliyor. Ancak yuzlerce kiloluk taslari hareket ettirecek kadar siddetli ruzgarlar kaydedilmiyor. Ayrica ayni noktadan hareket etmeye baslayan taslarin nasil olup da farkli yonlere yoneldiklerini kimse aciklayamiyor.

 

Ruzgar teorisine karsi cikanlar "Ruzgar, ayni noktadan hareket etmeye baslayan iki tasi ayni yone kaydirir. Ama burada durum farkli" diyor. Buyuk muamma suruyor.

 

KARA GUNES: Danimarka'da her ilkbaharda, gun batimina yaklasik yarim saat kala, milyonlarca kus biraraya gelip, gokyuzunde inanilmaz sekiller olusturarak ucuyor


Mart ayindan Nisan'in ortalarina kadar, her aksam gun batimina yarim saat kala biraraya gelen bu milyonlarca kusun neden boyle davrandigini bilim adamlari tam olarak aciklayamiyor.

 

 

DINMEYEN FIRTINA: Diger adiyla 'Catatumbo simsekleri' dunyada esi benzeri olmayan bir doga olayi

 

Venezuela'da Catatumbo Nehri ile Marakaibo Golu'nun bulustugu yer uzerinde olusan bulutlarin carpismasi sonucu simsek firtinasi meydana geliyor. 5 kilometre yuksekte olusan yuksek voltaj nedeniyle yilda 140-160 gece boyunca, her gece 10 saat sureyle simsekler cakiyor.

 

Simsekler bazen saatte 280 kez tekrarlaniyor. Bolgede, Siddeti 400 bin amper olmak uzere yilda ortalama 1 milyon 176 bin elektik bosalma meydana geliyor. Bu nedenle bolge dunyada ozon olusturan tek yer olarak geciyor. Inanilmaz 'simsek firtinasi' ise 400 kilometre mesafeden izlenebiliyor. Gemiler bile yon tayin etmekte simsekleri kullaniyor
  
 

YANAN GOKKUSAGI: Dunyanin her yerinde zaman zaman gokkusagi olusuyor. Ama ABD'nin Idaho Eyaleti'nde (Washington eyalet sinirinda) olusan gokkusaklari bir baska.

 

Gorenleri hem sasritan hem de buyuleyen cinsten. Cunku bu gokkusaklari bildigimiz gokkusaklarindan cok farkli. Dagilmis gibi gorunen ve bir alevi andiran gokkusagini inceleyen bilim adamlari burada meydana gelen fenomeni soyle acikliyorlar: Gunes ufuktan 58 derece tepede oldugu sirada, yuksek seviyede cirus tipi bulutlar olustugunda ve de bu bulutlar heksagonal (altigen) su kritallerinden olustugunda, gunes isinlari bu bulutlardan gecerken gokkusagi renkleri olusuyor

 

KIZIL YAGMURLAR: 2001 yilinda, 25 Temmuz'dan, 23 Eylul'e kadar Hindistan'in Kerala bolgesine yagan her yagmur kizil renkte oldu. Bolge halkinin geleneksel olarak giydigi beyaz renkteki elbiselerde ise yagmur kan kirmizisina yakin bir kirmiziya donustu. Hindistan Hukumeti olaya el koyu ve 'kizil yagmurun' nedeni arastirildi

 

Tahminlere gore Hint Okyanusu'nda olusan mikroskopik kizil yosunlar buna neden oldu. Ancak 2006 yilinda olayla ilgili arastimalarini surduren Mahatma Gandhi Universitesi'nden 2 bilim adami Godfrey Louis ve Santhosh Kumar, aslinda dunya disi hucrelerin atmosferde yarattigi izotopik reaksiyornlarin bu yagmurlari kizila boyadigini soyleyince bu garip olay yeniden gundeme geldi.


MAMMATUS BULUTLARI: Meteorolojide mammatokumulus bulutlari olarak da geciyor. Bulutlarin altinda sarkitlarin olusmasi son derece ilginc gorunuyor.

 

Cok genis alanlari kaplayabilen bu tip bulutlar hareketsiz gibi gorunse de ekstrem bir hava durumunun isareti sayiliyor. Ancak bilim, olusmalari icin gerekli faktorleri hala tam olarak belirleyemedi

 

 

PENITENTES: Bazi dag tepelerinde gorulebiliyor. Gunes isinlarinin buzullara yansimasi sonucunda olustuklari belirtiliyor

 

Beyaz sivri basliklar takmis, kortej halinde yuruyen rahibelerin uzaktan goruntusunu andirdigindan "penitenes" adi verilen bu garip dogal olusumun neden sadece bazi yerlerde meydana geldigi bilinmiyor
  
 

SUPER HUCRELER: Genellikle izole ama cok siddetli firtinalar dogururlar ve saatlerce surebilir. Ayrica bazilari ikiye bolunup, iki ayri yone hareket edebilirler. Bazen hortumlara donusebilir. Genellikle cok buyuk miktarda dolu ve yagmur birakirlar. Bu super-hucreler en buyuk dolu taslarini tasirlar.
 
 
SEYTAN ATESI: Ya da ates hortumlari. Birkac metre yukseklige kadar ulasabilen alevlerden olusan bir hortum. Birkac dakika suruyor.  

Bilim adamlarina gore sicak hava akimlari sonucunda olusuyor ancak hangi faktorlerin biraraya gelmesinin sonucunda olustugu kesin olarak bilinmiyor. Daha cok caliliklarda cikan yanginlarda meydana geliyor ama cok ender goruluyor
 
BUZ HALKALARI: Sibirya gibi cok soguk bolgelerde ortaya cikiyor
 
Bazen debisi cok dusuk akar sularda da meydana geliyor
ilim adamlari, tam olarak hangi sartlarda olustuklarini arastiriyor.
 
MAVI GUNES: Misir'in baskenti Kahire yakinlarindaki piramitlerin guvenlik kameralari, 14 Aralik 2006'da saat 16.47'ten baslayan garip bir olayi kaydetti. Gunesin rengi, yaklasik 15 dakika boyunca maviye dondu. Goruntuler daha sonra bir grup fizikci tarafindan incelendi. "Mavi gunes olayi" ile ilgili hazirladiklari raporda su ifadeler yer aldi: "Guvenlik kamerasi tarafindan kaydedilen ve ilk kez belgelenmis olan 'mavi gunes olayi', bugune kadar sadece 5 kez yasanmistir. En son 'mavi gunes olayi' 1950'de Iskocya'nin Edinburg kentinde meydana geldi.
 
Ancak bilim adamlari yazili raporlarinda, olaya neden olan etkenlere yer vermediler. Bugun de suren arastirmalarla ilgili bazi bilim adamlari "mavi gunes olayinin" havadaki kirlilige bagli oldugunu savunuyor. Ancak bir baska grup bilim adami, da bu tezi "1950'lerde bu denli bir hava kirliligi yoktu. Ayni oranda kirlilik yoksa, olay nasil ayni sekilde gerceklesebilir?" diyerek tartismayi surduruyor.

Hiç yorum yok: