28 Mayıs 2013 Salı

Üniversite mezunları üzgünüm, sizi muhtemelen işe almayacağım!!!


Sevgili üniversite mezunları;
Gelecek aylarda birçok genç eğitimlerindeki son dönüm noktasını tamamlayarak üniversite mezunları arasına katılacak. Mezuniyet töreni, gelen tebrikler ve partilerin tadını çıkarın. Her şey sona erdiğinde ve dışarıdaki dünyaya ilk adımlarınızı attığınızca muhtemelen ben ya da benim gibi kişilerle tanışacaksınız. Ben hayallerinizdeki patronlardan biriyim. Dijital sektörde, yapılan şeylerin ilginç ve tatminkar olduğu, hızla büyüyen, saygın bir şirketi yönetiyorum. Fakat bazı kötü haberlerle ilgili dürüst olmam gerek: Sizi muhtemelen işe almayacağım.


image

Bunun nedeni doldurulması gereken pozisyonlar olmaması değil. Tersine sürekli yeni yetenekler arıyorum ve doğru becerilere sahip biri şirkete geldiğinde kapından ilgi çekici bir teklifle çıktığına emin olabilirsiniz. Sorun şu ki doğru yetenekleri bulmak gerçekten çok zor. Sevgili mezunlar bunu söylediğime üzgünüm fakat muhtemelen siz de o yeteneklere sahip değilsiniz.

Bu kısmen sizin suçunuz değil. ABD'de doğup ABD'de okula başladıysanız, Amerikan futbolu oynayan okul takımlarının, ileri derece bilgisayar bilimleri dersi veren okul sayısından sekiz kat daha fazla olduğu bir sistemde eğitim görmüşsünüz demektir. Üniversitelerde de durum hemen hemen aynı. Yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre, Amerika'daki üniversiteler gelecek on yıl içinde 40 bin bilgisayar bilimleri mezunu verecek. ABD ekonomisinin ise bu alanda 120 bin yeni iş sahası açması bekleniyor. Hesabı yapmak için matematik profesörü olmanıza gerek yok. Bu, işi yapabilecek insan sayısının üç katı iş anlamına geliyor.

Söz konusu krizin üzerine eğilmenin zamanı gelmiş görünüyor. ABD'nin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik öğretmenlerinin sayısını arttırması bunun yanında ilk, orta okul ve lise öğrencilerinin son çıkan donanım ve yazılımlara erişimini artırması gerekiyor. Özellikle benim sahip olduğum şirket gibi, bilgi teknolojilerine bağımlılığı çok fazla olan kurumların, okulların mezunlarına daha iyi eğitim verebilmesini sağlamak için sponsor olarak bu çabaya katkıda bulunması gerekiyor. Fakat yapbozun halen eksik olan bir parçası var ve bu da en büyük kontrole sahip olduğunuz parça yani siz.

Yapacak çok fazla işiniz ve üzerinizdeki kazançlı bir iş bulma baskısının çok yoğun olduğunu biliyorum. Fakat şunu anlayın çünkü geleceğiniz tam olarak buna bağlı olabilir. Bu ekonomide hayatta kalmak istiyorsanız bilgisayar dilini konuşmayı öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

Eğlence için NASA'nın bilgisayarlarını hack'leyebilecek düzeyde dahi programcılar olmanız gerektiğini söylemiyorum. Bu seviyede kodlama bilgisi oldukça özel ve nadir bulunan bir şey. Ben dahil bu sektördeki birçok kişi, nasıl New York Knicks'te oynayacak atletik yeteneğe sahip değilsek bu yeteneğe de sahip değiliz.

Biz uzman olmayanların sahip olduğu şey ise, bu bilgi sistemlerinin nasıl çalıştığı hakkında, bunları diğerleriyle tartışırken yararlı olabileceğimiz şekilde yeterince bilgi sahibi olmak. Şu örneği düşünün, müşterilerle toplantıdasınız ve biri size belli bir dijital projenin ne kadar süreceğini soruyor.

Mühendisler ve programcıların temelde ne yaptığını anlamıyorsanız ve kod yazmanın ilkeleri ve hilelerine yeterince aşina değilseniz vereceğiniz cevap muhtemelen bir tahmin niteliğinde olacak ve muhtemelen yanılıyor olacaksınız. Hayalinizdeki iş ister pazarlama ister satış ister programcılıkla ilgisiz görünen başka bir departmanda olsun şirketimin basit işleyişinden anlamıyorsanız sizi işe almam. Üstelik bu konuda yalnız değilim.

Medya, teknoloji ya da benzer bir alanda iş bulmak istiyorsanız bu yaz için ilk hedefiniz temel bilgisayar dili öğrenmek olsun.

Büyük resmi görebilmek için bilgisayar dillerinin gramer ve mantığını yeterli seviyede öğrenin. API'lara aşina olun. Amatörce de olsa Python ile ilginiz olsun. Birçok işveren için bu yeterli olacaktır. En azından iki programlama diline aşinalık kazandıktan sonra CV'nizi yollamaya başlayın.

Mezuniyetiniz şimdiden kutlu olsun, gerçek dünya eğitiminizde de iyi şanslar dilerim.

—McDonald, Manhattan merkezli reklam teknolojisi şirketi PubMatic'in başkanı. Daha önce Time şirketinin dijital başkanıydı.


"Digits bloğundan alınmıştır." 

Hiç yorum yok: