Tabi tüm bunların yanı sıra artık ortalama 100.000 takipçisi olan insanlar birer reklam aracı olarak para kazanıyor olacaklar. Sosyal medya’da reklam sloganıyla başlayan bu yeni döneme geçiş, ülkemizde oldukça hızlı ilerliyor. Hatta firmalar yüksek takipçi sayısına sahip insanları firmalarına sosyal medya uzmanı olarak işe almaya bile başladı.
Sosyal medya her geçen gün hayatımıza nüfuz ediyor. Özellikle yüksek bütçeli şirketlerin buralara yatırım yapması, devletin de İtü Teknokent gibi proje merkezlerinde Ar-Ge desteği vermesi de göz önünde bulunursa internet daha fazla hayatımızda olacak. Şirketler Artık gazetelere reklam vermek yerine televizyon ve interneti kullanmayı tercih ederken, artık facebook ve twitter da click ve cpm maliyetiyle hatta cpc ile bir sonraki level’a geçmiş durumda. Facebook’ta sağ üst köşede gördüğünüz reklamlar mesela, birim maliyet karşılığında tıklama üzerinden satılıyor. Özellikle medikalci ve ya e-ticaret siteleri tarafından tercih edilen bu bölümden iyi geri dönüş almak mümkün.
Twitter’a gelecek olursak; Twitter üzerinden top trend olmak için sol üstte promote yazan bir ibare ile markalar sanki trend topic olmuşçasına, hedefledikleri pazara çok daha hızlı ulaşabiliyorlar. Tabi bunun da bir bedeli var. Twitter'da reklam vermek için tıklayınız... Bunun yanı sıra, Markalar artık twitterı aktif kullanan ve yüksek takipçi sayısına sahip ünlülerle anlaşmaya başladı. Örneğin, “Lidyana” isimli takı firmasıyla reklam anlaşması yapan ve daha sonra iptal eden Arda Turan ve Sinem Kobal’dan sonra, takipçi sayısı 1.3 milyon olan ünlü bir popstarla anlaştıkları haberleri kulislerde konuşuluyor. Şöyle ki; bu ünlümüz o firmanın takılarını kullanacak ve beğenisini takipçileriyle paylaşacak, yani onları teşvik edecek. Örnek verecek olursak, Demet Akalın’ın geçen yıl moda ettiği “OPI” markasının mor ve gri karışımı renkteki ojesi, Türkiye’de tüm oje firmalarının o renkteki satışlarının patlamasına sebep olmuştu, aynı şekilde ünlülerin saç boyaları da buna örnek verilebilir. Tüm bu örneklerin yanı sıra anlaşmalar gizli tutuluyor, çünkü hiçbir ünlü takipçisini para karşılığı kandırmak istemiyor. Ama aldıkları meblayı uygun bulmaları durumunda hayır diyemeyenler de mevcut.
Son olarak reklam sektörü bu kadar gelişirken ben de gerisinde kalmıyorum, halen bir medya planlama ve satın alma ajansında direktör olarak işime devam ederken, öğrendiğim ve kullandığım bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Hayat Reklam’dan ibaret olmasa da, Reklam’ın iyisi kötüsü olmaz…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder